woensdag 20 oktober 2010
Den Haag – Sinds een week zijn enkele pinautomaten in de stadsdelen Escamp en Loosduinen, als eerste in de regio Haaglanden, voorzien van een Safety Spot. De Safety Spots, felgele halve cirkels op de grond voor een pinautomaat, moeten de privacy vergroten en de sociale controle stimuleren.

De privacy wordt vergroot omdat de felgele halve cirkel net zo werkt als de rode strepen voor loketten en balies. Het vergroten van de privacy moet helpen om het afkijken van pincodes tegen te gaan.
Doordat de cirkel behoorlijk opvallend aanwezig is zal het omstanders ook eerder opvallen als er iemand meestapt in de cirkel en meekijkt, hetgeen de sociale controle bevordert

In het winkelcentrum Leyweg, op de Dierenselaan en in de Betje Wolffstraat komen Safety Spots. Op deze plekken wordt zo de persoonlijke ruimte van de pinner gemarkeerd. De felgele halve cirkels maken deel uit van de aanpak van het zakkenrollen in de winkelgebieden. Bij veel gevallen van zakkenrollerij wordt eerst de pincode afgekeken. Kort daarna wordt dan de bankpas van het slachtoffer gestolen. Vervolgens pint de dader met het pasje van het slachtoffer.

Ook in Loosduinen wordt de Safety Spot gebruikt bij de aanpak van zakkenrollers. In de afgelopen twee maanden kwamen er bij de politie in Loosduinen meerdere aangiften binnen van zakkenrollerij. In de helft van de gevallen bleek eerst de pincode afgekeken te zijn en werd daarna het pasje van het slachtoffer gestolen. De meeste gevallen concentreerden zich rondom de markt op het Loosduinse Hoofdplein. Naast meer toezicht door agenten in uniform, agenten in burger en de inzet van de tekstkar met preventieberichten is er nu ook de Safety Spot.

Het idee van de Safety Spot komt uit Amsterdam waar de eerste ervaringen positief waren. Het project is een samenwerking van de Stadsdelen Escamp en Loosduinen, de banken, de politie en de reclassering.  

0 reacties:

Inwonersnieuws

Blog Archive

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers