zondag 17 oktober 2010
Veelpleger aangehouden na inbraak

Rijswijk - De inspanningen van politieagenten van Bureau Rijswijk resulteerden in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 oktober in een mooie vangst. De agenten hielden een bekende, zeer actieve veelpleger uit Rijswijk nauwlettend in de gaten en constateerden halverwege de nacht dat de 37-jarige man op pad was. Omdat de man zich moeilijk liet volgen, besloten de agenten hem daarop bij zijn woning op te wachten.

Toen de 37-jarige man omstreeks kwart over drie bij zijn woning arriveerde, constateerden de agenten dat hij een volle rugzak bij zich droeg en dat het wachten in de vochtige nacht niet voor niets was. De man werd zenuwachtig toen de agenten hem vroegen wat hij in zijn rugzak had. Vervolgens schold hij een van de politiemensen uit. Hierop werd de man aangehouden voor belediging en meegenomen naar het politiebureau. Uit de rugzak kwamen tal van goederen die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren.

Slapen
Aan de hand van de goederen kon de politie de rechtmatige eigenaar achterhalen. Het bleek te gaan om een 41-jarige man uit Rijswijk. Toen de agenten bij de woning van de man aan de Waldeck Pyrmontkade aankwamen, lag de man nog te slapen. Er bleek bij hem te zijn ingebroken, maar het slachtoffer had niets gemerkt. De goederen die bij de 37-jarige waren aangetroffen, bleken uit de woning van de man te zijn weggenomen. De verdachte bekende later in het verhoor de woninginbraak en wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Filpperen
Omdat de man zijn deur niet op het nachtslot was gedraaid, was het voor de dader een koud kunstje om binnen te komen. Vermoedelijk heeft de dader een stuk plastic tussen het slot in de deur en het deurpost gestoken en wist hij zo het slot open te maken. De politie adviseert mensen dan ook hun deur altijd op het nachtslot te doen wanneer zij gaan slapen. Het is dan onmogelijk om via de zogenoemde flippermethode binnen te komen.

Korpsprioriteit Veelpleger aanpak
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.
Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

www.inwonersnieuws.nl

0 reacties:

Inwonersnieuws

Blog Archive

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers